Hlavní stránka
 

Hlavní menu:

 

V předvečer výročí komunistického převratu si lidé připomněli oběti totalitního režimu

26.02.2010

V předvečer výročí komunistického převratu si lidé připomněli oběti totalitního režimu

U pomníku obětem komunismu na pražském Újezdě asi stovka lidí zapálila v předvečer 62. výročí uchopení moci komunisty v tehdejším Československu svíčky za všech přibližně osm tisíc zmařených životů, které u nás za sebou tento režim zanechal.

„Akce se letos konala již poosmé a její poselství zůstává stále stejné, a to, že na oběti komunismu bychom neměli zapomenout. Jedině dobrá paměť nás všech je totiž jistotou, že se u nás podobná totalita nebude již nikdy opakovat,“ uvedl organizátor akce Jan Cieslar.

Mezi hosty, kteří na shromáždění promluvili, byla i Eva Vláhová z Ostravy, která reprezentuje občanské sdružení Dcery. Ve svém vystoupení připomněla těžký úděl rodin politických vězňů zejména v 50. letech a upozornila na nízkou znalost osudů takto postižených zejména mezi mladými lidmi. Sdružení Dcery na svých webových stánkách mimo jiné uveřejňuje příběhy konkrétních lidí a snaží se tuto část našich moderních dějin lépe zmapovat.

Akademickou obec tentokrát reprezentoval doc. Bohuslav Matouš, který vyzdvihl roli demokraticky smýšlejících studentů, jejichž krev byla prolita již 25. února 1948.

Shromáždění lidé si na závěr vyslechli z úst katolického duchovního Josefa Čunka duchovní slovo, která bývá pravidelnou součástí vzpomínky na oběti komunismu.

Mezi shromážděným byla i skupinka Ukrajinců žijících v České republice, kteří přišli vzpomenout na oběti komunismu na Ukrajině, kterých bylo několik milionů.

Setkání letos hudebně doprovodli Petr Koronthály.

Již brzy bude na stránky umístěna fotogalerie + záznam z letošní akce.

Za fotografie děkujeme panu Martinu Kabátovi.

© Webmaster: Absolute s.r.o.